Lid worden - Krijger

Het verleden herleven!
Friezen, Saksen, Franken... Germanen! Verderop Romeinen om mee te vechten. Op zijn tijd zelfs een verdwaalde Viking in ons kampement op bezoek! Het vuur knettert, het water borrelt van de kook, het gelach van je kameraden aan tafel en de doffe klappen van schilden die tegen elkaar beuken... dat is wat jou aantrekt toch?
Jazeker, het is er allemaal! Vechten, vuur, buitenlucht, stromatten, drinkhoorns, prachtige kleding, spannende verhalen, kameraadschap, oude ambachten, Heidense rituelen... Voor ieder wat wils. Maar dat maakt de Wironii nog niet eens zo bijzonder. Wij zijn DE 'Germaanse' levende historie en re-enactment groep van Nederland.

Sibbe Wironii

Bij de Wironii laten we iedereen vrij in zijn historische wandelpad. De Wironii is een kleine sibbe uit het huidige Noord-Holland. Gezelschap en sociale mensen is het enige wat wij echt belangrijk vinden. De Wironii richt zich op de Friezen van 300 - 600 n.C. met uitwijkpunten naar de Frankische en Saksische buren waardoor er ook aandacht is voor de Germaanse cultuur van die tijd.

In de tijd van 300 - 600 n.C. kom je terecht in de laat-Romeinse cultuur, Volksverhuizingstijd en periode dat het Friese rijk in opkomst was. Een zeer boeiende tijd, ook voor krijgers. Bij de Wironii duiken we met onze krijgers in deze Germaanse cultuur die toen al honderden jaren oud was. Men kan bij ons als krijger in de sibbe dienst doen, wat betekent dat men niet alleen de stam zou verdedigen maar ook regelmatig op oorlogspad of expeditie ging.

De speer en het schild zijn de standaard wapens van de Friese krijgers. Naarmate ervaring en rijkdom toenam kon er geïnvesteerd worden in betere uitrusting zoals een Fransisca bijl, lichaamsbescherming of een krijgsmes. De ultieme beloning was natuurlijk na eindeloos trainen om tot de Thegnaz toe te treden. De elite onder de krijgers die direct gewijd waren aan hun hoofdman en de bescherming van deze krijgsheer tot in den dood.

Deze krijgscultuur proberen wij zo goed mogelijk te herleven door regelmatig te trainen, ons te verdiepen in deze cultuur en ook daarnaast veel aandacht te besteden aan zaken als survival, exercitie, gevechtstactieken, groepsbinding, conditie, etc, etc. Een zeer interessant maar ook uitdagend fenomeen.

Krijger worden

Wat wij als Wironii bieden aan onze krijgers om jaarlijks aan deel te kunnen nemen:  

- Goede gevechtstraining uit eigen groep door militaire dienstervaring, vechtsportenkennis van meerdere jaren en 2 jaar lange re-enactment ervaring.
- Goede begeleiding en ondersteuning uit andere vriendengroepen van de Wironii
- Wekelijkse training met Vikingen, Normandiër en Germanen tijdens de Pactum-trainingen te Apeldoorn.
- Flags of Fury, 48-uur durende veldslag te Ommen
- Gevechtsshows met Wironii krijgers en eventuele andere re-enacters tijdens festivals
- Krijgerweekend van de Wironii met ruimte voor survival- en gevechtstechnieken
- Trainingsweekenden op de Schothorst boerderij te Amersfoort met vele andere krijgers
- Gevechtstrainingen, conditietrainingen, speer- en bijlwerptraining en survivaltrainingen van de Wironii door het jaar heen in verschillende terreinen in Nederland
- Meerdere gevechtstrainingen per jaar van de Wolvenvoet/Tungrii in de Donkere duinen van Den Helder.
- Trainingsworkshops vanuit de eigen groepen en andere groepen door heel Nederland.
- Viking vechtweek te Ribe, Denemarken.

Natuurlijk is er naast de training tot krijger nog veel meer te beleven bij de Wironii. Krijgers maken net als alle andere sibbeleden ook deel uit van de stam en daarmee het kampement. Jaarlijks hebben we met de Wironii verschillende kampementen, festivals, feesten, dagen, excursies en projecten waarbij we samen erop uit gaan het verleden weer te herleven. Je maakt deel uit van een hechte en prettig gestoorde groep met liefde voor historie maar vooral ook liefde voor elkaar.

Naast het gevecht is er bijvoorbeeld in het kampement ook tijd voor rust, eten, drinken, slapen, feest en vooral ook gelach. Maar ook moeten we met zijn allen bijvoorbeeld de tenten strak houden, het kampement schoon, er moet gekookt worden en er moet water gehaald worden. De houtjes moeten gehakt worden, de wapens gepoetst, bezoekers op festivals hebben vele vragen en misschien wordt jij wel bedreven in een ware ambacht als houtbewerking?

Ben je nieuw in deze hobby van re-enactment? Geen probleem. Wij kunnen je altijd op weg helpen en er is altijd de mogelijkheid om het gewoon even op simpele manier te komen proberen tijdens onze kampementen.
Mocht je wel serieus tot de groep willen treden dan verwachten we wel wat van toekomstige leden. Dat is, naast de sociale klik met andere leden, een basisuitrusting. Hoe ziet die er ongeveer uit? Denk daarbij aan een outfit (broek, tuniek, schoenen, riem en mantel), een kistje of linnen zak voor je spullen, een slaapmat van linnen gevuld met stro, een wollen deken, een houten lepel en bord, bij voorkeur een gebruikersmesje, een beker (aardewerk) of drinkhoorn en een krukje. En natuurlijk kan een echte Germaan niet zonder speer en schild. Uiteraard zijn hier wat puntjes van aandacht bij hoe je bepaalde dingen moet maken en wat voor materialen we gebruiken. Maar daar assisteren we je als groep graag bij.
Verder moet je wel rekening houden met een ruime tijdbesteding in deze hobby. Sommige zaken kunnen best wat tijd in beslag nemen. Als je ervoor kiest een ambacht te leren kan dit ook best wat tijd in beslag gaan nemen. Daarnaast kost deze hobby net als alle andere hobby's ook geld. Hoeveel het kost hangt ervan af hoeveel je eraan wilt besteden.

Wat krijg je er allemaal voor terug? Naast de vriendenkring en geweldige mooie en gezellige momenten bieden wij jou onderdak op kampementen. We beschikken over twee grote slaaptenten en een luifel om overdag onder te zitten. Uiteraard ben je vrij om je eigen tent aan te schaffen zolang deze historisch verantwoord is. Verder zal er meestal iemand zijn die eten maakt en zijn hier de nodige spullen voor. Evengoed geniet het wel de voorkeur om zelf ook wat kookspullen aan te schaffen maar dat heeft geen prioriteit. De hoofdman van de groep regelt alle kampementen, uitjes en sociale contacten. Je bent dus gewoon vrij om te participeren in de momenten die staan ingepland. Verder heeft de groep een vuurschaal en word er vuur gebouwd en word er gezorgd voor alle primaire levensbehoeften. Uiteraard bieden we de mannen ook de mogelijkheid om te trainen en te vechten. Sterker nog, in onze Sibbe heeft elke man een speer en schild en kan hij deze ook gebruiken. Bij voorkeur is er ook de mogelijkheid om uitgebreid de krijgskunst te leren en jezelf te specialiseren tot echte krijger. Met wat kleine eigen inbreng zit je er dus al middenin!

Geïnspireerd, verliefd geraakt en hysterisch geworden? Rustig aan... Stuur gewoon lekker een berichtje met je verhaal en/of vragen! Dan beantwoorden we je mail zo snel mogelijk!

Krijgers gezocht! We zijn een hechte vriendengroep en de mensen die er nu inzitten zijn als vriendengroep begonnen met de hobby. Wij vinden genieten van de momenten, het vrije leven en de kameraadschap de belangrijkste elementen van de groep. Daarom is het vooral belangrijk dat je als nieuw lid thuis past in de sibbe. Meedoen en proberen staat daarom helemaal vrij en je bent van harte welkom. Als het klikt met de andere sibbeleden en je voelt je echt thuis, dan is het ook mogelijk om zonder enige moeilijkheden lid te worden. Wij acteren niet maar wij herleven en leven de geschiedenis. De samenwerking en sociale structuur van de groep is daarom het grootste belang.
LID WORDEN (of informatie vragen):

Naam:             
Achternaam:    
E-mail:            
Telefoon:         
Woonplaats:    
Geslacht:        
Leeftijd:          
Bericht: