Het Thorsberg tuniek

Het Thorsberg tuniek is een tuniek dat gevonden is bij de opgravingen van Thorbserg in 1858-1861 te Suderbrarup (Duitsland). Op deze locatie zijn een groot aantal offervoorwerpen teruggevonden die gedateerd zijn van 100 tot 500 n.C. Het betreft voornamelijk wapens en gebruiksvoorwerpen maar ook enkele kledingstukken waaronder het Thorsberg tuniek (4e eeuw n.C.)

Het belang van deze vondsten is voor ons erg groot. Vooral kleding is een lastig punt in de geschiedenis aangezien textiel makkelijk vergaat in de grond. Het Thorsberg tuniek is daarom van grote waarde en verteld ons daarom ook wat meer over de klederdracht van deze tijdsperiode.
Toch is het Thorsberg tuniek misschien niet zo gewoon als het lijkt. Als men het tuniek nader bestudeert heeft het tuniek, in tegenstelling tot de andere vondsten die gevonden zijn uit ijzertijd en vroege middeleeuwen, enkele typische kenmerken.
Het tuniek is getailleerd, iets wat mogelijk mode is geweest in de laat-romeinse tijd en volksverhuizingperiode, en heeft lange mouwen. Het nekgat is een ronde opening. Kenmerkend aan het tuniek is onder andere de rechterkant van het tuniek. Deze is voorzien van draden die aan elkaar geknoopt kunnen worden en zit dus niet vastgenaaid. Ook zit er rechts in de borst een klein gaatje dat netjes is afgewerkt. Wat precies de functies van deze eigenschappen geweest zijn blijft onduidelijk. Of het normaal was voor de tunieken uit deze periode is ook nog maar de vraag. Het is heel goed mogelijk dat we hier met een uitzonderlijk geval te maken hebben aangezien het hier om offergaven gaat waarbij het tuniek op zichzelf al een bijzonder geval is. Bij deze offergaven zijn waarschijnlijk ook veel vijandelijke en buitgemaakte voorwerpen geofferd aan de Goden, aangezien er veel Romeinse voorwerpen tussen de offergaven zitten. Het kan goed zijn dat het tuniek Romeinse invloed heeft gehad en misschien wel specifieke eigenschappen had waar de 'buitmakers' niets aan hadden.

Thorsberg Tunic 003 Thorsberg Tunic 002
Thorsberg tuniek: model en naaisteken. Naar vondst Thorsberg. (Bron: Kelticos.org)

Wat ook de reden moge zijn, het tuniek is door zijn gaafheid een erg waardevol item. Het verteld ons veel over de kwaliteit van de stof, het kleuren van de stof, het weven en het naaien uit die tijd.
Bij de Wironii maken wij ook gebruik van het Thorsberg tuniek. Hierbij vergelijken we hem met andere tunieken en daarom hanteren wij alleen het model en de naaisteken van het tuniek. De replica hieronder is het Thorsberg tuniek van de hoofdman van de groep. Hij is gemaakt van lichtgroene linnen. Het tuniek is volledig dichtgenaaid en heeft in tegenstelling tot het Thorsberg tuniek dichtgenaaide zijkanten dus dus ook zijsplitten. Ook is het gaatje in de borst weggelaten. Het hele tuniek is met de hand gemaakt met behulp van de originele naaisteek zoals bij het originele Thorsberg tuniek. Voor het naaien is er grove linnen, ongekleurde draad gebruikt zodat men goed de naaisteken kan bezichtigen.


Thorsberg tuniek van groene linnen met originele naaisteken van ongekleurde, grof linnen draad.
(Bron: Maarten den Hartigh - Sibbe Wironii)

Tekst door: Maarten den Hartigh

Bronnen

Sumnar, Graham (2003). Roman military clothing (2): AD 200-400. Osprey Publishing Ltd.

Het Thorsberg tuniek besproken op Kelticos. Geraadpleegd op 4 april 2012.
http://www.kelticos.org/forum/viewtopic.php?f=18&t=1852

Afbeeldingen van het Thorsberg tuniek: model en naaisteken. Geraadpleegd op 4 april 2012.
http://www.kelticos.org/gallery/main.php?g2_itemId=4034

Foto van originele Thorsberg tuniek op Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Thorsberg_Tunic.jpg