Informatie

Levende geschiedenis is onderzoek, ontdekken, lezen, leren en maken. Aan de hand van onderzoek en projecten verzamelen we informatie over onze periode. Tijdens onze kampementen maken we dit beelend.

Het Wironii kampement bestaat uit een groep van enkele historische tenten waarin wij leven en slapen. Ons kampement is voorzien van een vuur voor warmte en om op te koken. Het koken gebeurd zowel in metaal als in authentieke potten. Wij hebben een historische keuken en hebben ons kampement volledig historisch ingericht.

In ons kampement is te zien hoe de materiële cultuur van de Friezen uit de periode van 300-600 n.Chr. is geweest. Ook herleven wij de cultuur en zul je ons bezig zien met bijvoorbeeld oude ambachten en handwerkklusjes. Daarnaast kunnen wij zorgen voor oude, muzikale klanken, demonstraties van ambachten of historische aciviteiten, het verstrekken van informatie over ons tijdsperiode en zelfs gevechten met speer, schild en krijgsmes.

Informatieve artikelen

De Wironii schrijft sinds 2015 informatieve blogs over onze levende geschiedenis voor archeologie online.
Zie: http://archeologieonline.nl/blogs/sibbe-wironii-levende-geschiedenis

De Duinen
Kammen van 300-600 n.Chr.
De oorspronkelijke natuur van Nederland
Landschapsgeschiedenis van Noord-Holland
Het zwaard van Cuijk bij Wironii
Hessens-Schortens aardewerk
Thorsberg tuniek
Het dorp Hjemsted
Grafveld Oosterbeintum

Projecten

Project - 'Tijdreizen'. Historische looptocht van 5 - 7 dagen door de Drentse bossen.
Project Nerthus. Een experiment van oude gewassenverbouwing uit paleobotanisch onderzoek op zeekleigrond in de Wieringermeer.